Vijenac 717 - 718

Film

FILM IZDVAJA

Tomislav Čegir

PROGRAMI KINA TUŠKANAC

Nakon ljetne stanke u kolovozu, zagrebačko kino Tuškanac u rujnu predstavlja niz kvalitetnih programa, od 1. do 11. rujna ciklus Intimna sazrijevanja Françoisa Truffauta, retrospektivu od dvadeset filmova jednoga od najvažnijih autora francuskoga novog vala.


Bogdan Žižić /
Izvor Kino Tuškanac


Kadar iz filma Fahrenheit 451 red. Françoisa Truffauta /
Izvor stranica Kina Tuškanac

Od 17. do 21. rujna slijedi program Rendez-vous au Cinéma 2021 sa šest važnih francuskih filmova nastalih nakon 2000. godine, a već od 21. do 25. u mjesecu slijedi program Neomodernistički film Wong Kar-Waija s osam naslova toga sjajnoga hongkonškoga autora. Od 27. do 29. rujna prikazuje se i pregršt dokumentarnih i nekoliko igranih filmova, ove godine nažalost preminuloga hrvatskoga filmaša Bogdana Žižića te se zainteresirani gledatelj iznova može uvjeriti u bogatstvo baštine sedme umjetnosti.

DANI HRVATSKOG FILMA

U prostorima istoga kina od 12. do 16. rujna održat će se i 30. jubilarno izdanje Dana hrvatskoga filma, odavna već tradicionalne smotre najboljih domaćih kratkih i srednjometražnih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih, animiranih i namjenskih filmova.


Plakat Dana hrvatskog filma /
Izvor stranica DHF

Dakle, puna tri desetljeća ta manifestacija predstavlja recentnu hrvatsku filmsku produkciju, ali i poseže za domaćim filmskim stvaralaštvom prošlosti.

FESTIVAL EKSPERIMENTALNOG FILMA I VIDEA 25 FPS

U prostorima zagrebačkoga Studentskoga centra od 23. do 26. rujna održat će se sedamnaesto izdanje Festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS,


Plakat festivala /
Izvor stranica FPS

koje će predstaviti 27 radova iz raznih dijelova svijeta, od čega i tri iz Hrvatske. Najavljuje se da su posrijedi naslovi koji formom i motivima radikalno prekrajaju, preispituju i preskaču ustaljene granice audiovizualnog medija, istovremeno reflektirajući krizno stanje društva.

DOBRO DOŠLI NA PLANET ZEMLJA

Udruga Dušan Vukotić nedavno je objavila vrstan publicistički naslov Dobro došli na planet Zemlja: film Dušana Vukotića o prečesto zanemarenom posljednjem filmu hrvatskoga filmskoga velikana.


Izd. Udruga Dušan Vukotić, 2020.

ŽKratkometražni animirano-igrani-lutkarski film, nastao 1994, usprkos činjenici da je zamalo zaboravljen pripada među kvalitetniji dio opusa Dušana Vukotića. Knjigu je pripremio, uredio i uvodni tekst napisao predani istraživač hrvatske kulturne baštine Veljko Krulčić, a ona uz niz tekstova eminentnih hrvatskih kritičara i estetičara raznih naraštaja obuhvaća tegoban put nastanka toga filma, scenarij na hrvatskom i engleskom, kao i opsežnu knjigu snimanja te naposljetku priču Bojana Meserka Kmečka idila, koja je Vukotiću poslužila kao temelj filma Dobro došli na planet Zemlja.

Vijenac 717 - 718

717 - 718 - 9. rujna 2021. | Arhiva

Klikni za povratak